Resultaten

zaterdag 19 juni 2010

Voornaam Joran is nu niet langer ‘in’

Rotterdam, 19 juni.
Joran is uit. Sinds de nu 22-jarige Van der Sloot in verband wordt gebracht met de verdwijning van Natalee Holloway en de moord op de Peruaanse Stephany Flores, is de populariteit van zijn voornaam gekelderd tot een dieptepunt.

Dat blijkt uit gegevens in de Nederlandse Voornamenbank, die begin deze maand online zijn gekomen. Het Meertens Instituut en de Universiteit van Utrecht gebruikten voor de databank gegevens uit de Gemeentelijke Basisadministratie en de Sociale Verzekeringsbank.

Uit de cijfers blijkt dat de naam Joran voor het eerst werd gegeven in 1973. In de jaren negentig begon de populariteit te stijgen, maar vanaf 2006 – als de naam aan 124 Nederlandse kinderen wordt gegeven – verdampt hij in drie jaar tijd tot de naam van nog maar acht jonggeborenen. Het ligt voor de hand dat de populariteit nog verder zal dalen.

„Dat is inderdaad een merkwaardige ontwikkeling”, stelt hoogleraar Gerrit Bloothooft, medeopzetter van de databank. „Normaal gesproken zou zo’n naam nog minstens twintig jaar zijn meegegaan. Bij Joran is er duidelijk iets geks aan de hand.” Hij benadrukt dat de opkomst van een naam doorgaans net zo lang duurt als de verdwijning.

„In positieve zin valt de naam Dex op. Sinds deze naam voorkomt in Goede tijden, slechte tijden is de populariteit ervan flink gestegen. Dat is niet alleen met een natuurlijk verloop te verklaren”, stelt Bloothooft.

Laagopgeleiden laten zich doorgaans het meest inspireren door namen in de media. Zij geven ook veel Engelse namen.

Met de database hopen onderzoekers in de toekomst ook de mobiliteit van namen tussen sociale klassen te verklaren.

Bron:Nrc

Geen opmerkingen: